keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Uskontotieteen väitös - ihmisillä taipumus nähdä luonnossa luoja

Elisa Järnefelt USA:ssa
Vierailevana doktoranttina
Boston University Psychology
Child Development Labs
kuva Boston Uni
Kotimaa24 uutisoi 21.11. 2013
"Riippumatta vanhempien tarjoamista selityksistä lapset hyvin harvoin ehdottavat fysikaalis-kausaalisia selityksiä vaan olettavat luonnon sekä tarkoituksenmukaisesti toimivaksi että luoduksi, taustoittaa [Elisa] Järnefelt aiempiin tutkimuksiin vertaillen.

Järnefelt teki kokeen, jossa aikuiset tarkastelivat tietokoneen ruudulle ilmaantuvia kuvia elävästä ja elottomasta luonnosta ja vastasivat, oliko jokin olento tarkoituksenmukaisesti tehnyt kuvissa näkyvät asiat. Osa osallistujista joutui vastaamaan kysymykseen hyvin rajoitetussa ajassa ja näin nojautui automaattiseen ajatteluunsa.

Järnefelt päätyy toteamaan, että automaattisen taipumuksen lisäksi on erilaisia tekijöitä, jotka entisestään vahvistavat intuitiota jonkun luomasta luonnosta. Näitä ovat usko jatkuvasti aktiiviseen luoja-jumalaan, usko luontoon tai maapalloon olentona sekä tieteellisesti epätarkka käsitys luonnonvalinnasta."
Lue koko uutinen Kotimaa24


Elisa Järnefelt, Created by Some Being - Theoretical and Empirical Exploration of Adults’ Automatic and Reflective Beliefs about the Origin of Natural Phenomena.
Helsinki 2013

[Onkohan Elisa Järnefelt jättänyt kesken tutkimuksensa Cognitive Perspective to Everyday Beliefs concerning Nature Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa ja siirtynyt samansuuntaista aihetta tutkimaan humanistisessa tiedekunnassa uskontotieteen parissa?]

Mielenkiintoinen ja tärkeä teema on Järnefeltin keskeiseksi nostama toteamus: epätarkka käsitys luonnonvalinnasta.

Toivotan Luojan siunausta väitöstilaisuuteen 27.11. 2013


2 kommenttia:

  1. "Mielenkiintoinen ja tärkeä teema on Järnefeltin keskeiseksi nostama toteamus: epätarkka käsitys luonnonvalinnasta."

    Tuo tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että mitä tarkempi käsitys ihmisellä on luonnonvalinnasta, sitä epätodennäköisemmin hän uskoo Jumalaan. Tai että mitä todennäköisemmin ihminen uskoo Jumalaan, sitä todennäköisemmin tällä on ateistisesta näkökulmasta katsottuna virheellinen kuva luonnonvalinnasta. Toisin sanoen: Jumalaan uskova näkee luonnonvalinnassakin tarkoitusta. Väitöskirjan keskeinen oletus vaikuttaisi olevan siis se, että usko teistiseen evoluutioon on bias, eli virheellinen käsitys, johon liittyy luonnonvalinnan väärinymmärrys. Tuota ei ole kirjoitettu näillä sanoilla, mutta sellainen ajatus tuossa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On. Käytän kuvaamastasoi linjasta ideologista termiä evolutionismi. On yksi kaiken elämän kehityksen selittävä tekijä... Luonnon valinta.

      Poista